Community First! Village is a 51-acre master planned community, providing affordable, permanent housing and a supportive community for men and women coming out of chronic homelessness in central Texas.

Rethinking The Future Awards 2021
Second Award |  Private Residence (Small-Medium) (Built)

Project Name: Tiny Victories
Studio Name: Michael Hsu Office of Architecture
Design Team: Michael Hsu Office of Architecture
Area: 200 sf
Year: 2020
Location: Austin, Texas
Consultants: Risinger Build
Photography Credits: Leonid Furmansky

Tiny Victories By Michael Hsu Office of Architecture - Sheet1
©Leonid Furmansky

Located 9 miles east of downtown Austin, the village expanded its original 27 acres, to add 200 more supportive housing units. and put out a call to architects to design units for the expansion to bring variety, richness, and dignity to their community. Our firm was selected as one of five teams to design and build Tiny Victories, a 200 sf affordable micro-home prototype for the village’s new residents.

Tiny Victories By Michael Hsu Office of Architecture - Sheet2
©Leonid Furmansky

Our client for this project was a formerly homeless man currently living and working in the Community First! Village. Before finding the village, he was living on and off the streets while working at a call center. By working closely with the future resident and hearing about his lived experiences, our preconceived ideas of contemporary housing design were upended. For him, the feeling of home, comfort, and respite meant being wrapped within an armor-like enclosure, inward facing privacy far outweighing the importance of outward views, spatial expansion or even daylight.

Tiny Victories By Michael Hsu Office of Architecture - Sheet3
©Leonid Furmansky

To make the enclosed interior feel more spacious and inviting, we chose to loft the ceilings over the central living space selecting warm Baltic Birch plywood panels for both wall and ceiling finish materials. This had the added benefit of durability and ease of maintenance. The lofted ceiling culminates in the distinctive glass cupola which brings direct natural light into the interior while maintaining privacy. At night, it’s warm lantern-like light becomes a beacon communicating quietly with the rest of the village.

Given the minimal footprint, defining distinct living, eating, and sleeping zones while maintaining maximum open floor area became the primary organizing principle. A built-in storage wall accommodates necessities, fine-tuned to efficiently house clothes, shoes and toiletries together with pantry staples, cleaning tools and essential appliances. A built-in desk come utility counter doubles as a dining table. To further divide the space, the interior ceiling height is lowered dramatically within the sleeping zone – the size of a standard queen bed.

Tiny Victories By Michael Hsu Office of Architecture - Sheet4
©Leonid Furmansky

Capturing exterior space beneath the hipped roof canopy, the fully screened-in porch gave the home a second more open and social living space, welcoming all year round, where the resident could sit with friends and connect to the community. Additional storage is accessed from the porch providing a place to store and secure a bike and other larger belongings.

​This prototype unit, made possible by generous donations of both materials and labor, will be replicated across the village expansion along with four other selected designs​.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.