Our client for this project is a school that has made bold and groundbreaking progressions in the realm of education and has earned a reputation for being a world leader in sustainability. When the school’s leadership decided it was time to build a new gymnasium, we were given the opportunity to make something progressive to honor and continue that legacy.

Global Design & Architecture Design Awards 2021
First Award | Category: Housing (More than 5 Floors) (Concept)

Project Name: The Arc at Green School
Project Category: Iconic Building
Studio Name: IBUKU Studio
Design Team: Jorg Stamm, Elora Hardy, Defit Wijaya, Rowland Sauls, Jules de Laage, Doni Prabowo
Area: 760 sqm
Year: 2021
Location: Sibang, Bali, Indonesia
Consultants: Atelier One, Jorg Stamm, James Wolf
Photography Credits: Tommaso Riva
Text Credits: Rowland Sauls
Other Credits: Drone photo by Sasha de Laage, Client: Green School Bali

The Arc at Green School - Sheet1
©Tommaso Riva

The building would use existing foundation points from the previous gymnasium, but would need to achieve an unobstructed lofty height requirement, to achieve official international guidelines on indoor sporting facilities. The project also needed to work as the largest assembly space on campus, to house and hold everyone at once for graduation ceremonies, school-wide assemblies, and to serve as an event space. It needed to be a unifying space, with a sense of enclosure, but plenty of porosity to the soccer field adjacent to the building. The 19 meter span of the existing foundations and the need to make a unifying space with adequate natural light and airflow posed a unique set of constraints and therefore a unique opportunity.

The Arc at Green School - Sheet2
©Tommaso Riva

The design journey began with a dream of creating a new type of building. The obvious solution was to set a roof over a series of curved trusses, but this felt like a missed opportunity, as this has been done before. Additionally, the trusses may have disrupted our height requirement and broken up the feeling of unity the room needed. Instead a more creative approach was taken to address the brief while bringing something new into the world. A collaborator and bamboo master builder conceived the concept and met the structural engineer at our studio in Bali. With some help from the architects and model makers, the first concept design for The Arc was born.

The Arc at Green School - Sheet3
©Tommaso Riva

Given the unprecedented nature of the structure, there were a lot of unanswered questions in the beginning, so part of the brief was to research and develop until we had adequate information for the engineer to complete their work. Through multiple rounds of structural testing and constant collaboration with them, we were able to predict that which was previously unpredictable. The process of applying high precision engineering to bamboo, a material with infinite variability, was long and challenging but well worth the results.

The Arc at Green School - Sheet4
©Tommaso Riva

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.