The history of Dexamenes dates back to the early 1900s, when the concrete tanks were built directly on the coastline, to store wine for export overseas. In converting the site into a hotel, the intention was to showcase the strong history and raw beauty of the existing buildings and compliment their brutality with elegant interventions.

Architecture, Construction & Design Awards 2020
Third Award |  Hospitality (Built)

Project Name: DEXAMENES
Studio Name: K-Studio
Design Team: DIMITRIS KARAMPATAKIS, MARIVENIA CHIOTOPOULOU, GIORGOS MITROGIORGIS, DIMITRIS SOTIROPOULOS, GIORGOS DIMITRAKOPOULOS, CHRISTINA STAMOULI, THOMAI CHRISTOPOULOU

Area:2,060.00sqm
Year:  Phase I: June 2018
Phase II: June 2019
Location:  Kourouta Beach, Amaliada, Greece
Consultants:

3D Visualisation: K-studio (Dimitris Sotiropoulos)
Branding Designer: Angelos Botsis
Surveyor & Planning Consultant: Christos Georgakopoulos
Structural Engineer: Panagiotis Zourntos
Mechanical Engineer: ERGO-PRAXIS, Kostas Angelakoudis
Lighting Designer: Ifi group, Kafkas SA
Sound Consultant: Vasilios Mpantounas
Kitchen Consultant: INOX HAND Dimitris Kalogeras, Visvardis SA
Photography Credits: Claus Brechenmacher & Reiner Bauman
Other Credits:

Contractors
Metal works: Vathron IKE, Theofanis Iosifidis, Georgios Kondylopoulos, Nikolaos Tsagris, Kostas Mitropoulos
Wood works: Trikogias Bros, Nikos Aspiotis
Window/Door Frames: Alumil
Marble Cladding: Fotis Manthopoulos
Mirror Cladding: Tasos Christodoulopoulos
Terrazzo: Tsantilis S.A , Novamix
Cushions: Ioannis and Konstantinos Oikonomou
Custom Tables: Ioannis Mpelekoukias, Theofanis Iosifidis, Almeco
Custom Mirrors: Andreas Triantafyllopoulos, Nikos Tsagris, Tasos Christodoulopoulos
Electrician: HLMEK Kostopoulos, Stefanos Pennias

DEXAMENES By K-Studio - Sheet1
©K-Studio

A complimentary palette of concrete, steel, timber and engineered glass ensures that new construction elements tread lightly, leaving the existing buildings relatively untouched and retaining their strong presence.

DEXAMENES By K-Studio - Sheet2
©K-Studio

The louvered canopy of the reception pavilion offers welcome respite from the heat of sun. Remnants of the industrial past are artfully displayed alongside hand-made linen beachwear in the hotel boutique, as the space opens out onto the peaceful courtyard garden and terraces. Dominating the site are the 2 concrete blocks of tanks, now converted into 4 neat rows of deceptively luxurious rooms. Separating the blocks a shallow pool has a cooling effect on the air and reflects light and sound onto the concave surfaces of the steel drums sitting in the water. Concrete cut from the tanks to create openings has been used for stepping stones in the pool as well as tables in the lounge pavilion.

DEXAMENES By K-Studio - Sheet3
©K-Studio

The courtyard tank rooms are identical in their ergonomic layout. Original features such as the manholes and pipes in the façade of each tank and the patina of the internal wall surfaces have been preserved. Inside, a narrow black steel framework collects together the various beautifully detailed elements, organizing them with Zen-like precision. Textured glass brings light through from the bedroom and dressing areas into the bathroom. Textured surfaces and polished terrazzo is a visual link to the colourful texture of beach-pebble aggregates revealed wherever the old walls have been sliced through to create new openings.

DEXAMENES By K-Studio - Sheet4
©K-Studio

The internal layout of the sea-front tanks makes the most of their immediate connection to the beach, with beds centered on the large sliding window looking directly out over the water and a privately framed view of the sunset from beneath the canopied patio.They are connected by a wide promenade walkway raised above the sand, leading to the other parts of the hotel and down to the beach. Even the promenade railings play their part in the design, featuring parts of the reclaimed irrigation system originally installed on the tank roofs.

Two original stone out-buildings now provide the hotel with in-house dining and facilities for art and food focused events that communicate the culture of the area and the history of the site. Reclaimed bricks line the floors and terrace, and the pitched roofs have been restructured with bespoke ceramic tiles made locally and crafted to blend with the originals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.