THE CONTEXT: The project is for the roman area a new prospective scenery to evoke virtuous change in the city landscape. The project for Valle Aurelia station aim’s essentially in offering to the urban contest a new dialog with the existing infrastructure system.

Global Design & Architecture Design Awards 2019
First Award | Category: Transportation (Built)

Studio: AMAART
Architect: Alessia Maggio

Country: Italy

Restyling of Valle Aurelia Railway Station Rome Italy by AMAART (2)OPEN DIALOGUE: The dialogue between the station and the city happens throughout the design of an urban space that speaks with the design of the visible skin that folds and envelops the existing building structure.

THE SKIN: The skin is meant to be light and immaterial, it rejects the density of the aluminum material of witch it is composed.

The second skin is the dress that hides the existing building and that creates innovation in the form itself.

Restyling of Valle Aurelia Railway Station Rome Italy by AMAART - Sheet3THE LIGHT: The inside spaces are a continues dialog with the passenger and the city. Natural light and artificial light create a sensible dialog.

Every internal energy push, is driven out by the second skin of the building and defined by gravity and natural light.

Restyling of Valle Aurelia Railway Station Rome Italy by AMAART - Sheet4LIKE A BLACKBOARD: Inside, the use of materials and artificial light describe the paths  and mark moments of break.

Each space is unique and like a blackboard welcomes the daily life of users.

Restyling of Valle Aurelia Railway Station Rome Italy by AMAART - Sheet5THROUGH THE TIME: The user reads buildings like a passage towards the function of the station where can find time and place in order to remember space within itself, through the time.

Write A Comment