Project Info

Architects: Plasma Studio
Location: Xi’an, Shaanxi, China
Architect In Charge: Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell
Area: 4000.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Plasma Studio

Introduction

Conceived as a precious crystal, semi-submerged in splendid isolation, reached by boat across the lake followed by a short walk from the shore, the greenhouse for the Xi’an Horticultural Expo blends into the hillside. Visitors access the building through a prolonged cut, literally scooped up from the ground, emerging into a light-filled reception space. From here the visitor passes along a tessellated mesh of paths to three different climatic zones with corresponding plant environments.

Details

The greenhouse has a horseshoe plan, creating a loop that changes radically in section to accommodate a series of unique planting and spatial conditions. With the interior and exterior ground planes gradually shifting in relation to each other, the visitor experiences a sequence of visual enclosures alternating with long vistas out and across. The horseshoe shape also generates an interior open-air courtyard, making it the natural centre of the building and creating a three-dimensional web of interior and exterior circulation.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.