The great natural entrance to the Caves of Hams in Mallorca houses a lush botanic garden. It is in this entrance that the bar is situated and made up of a piece of backlit glass of 10 metres in length.
Honorable Mention |  RTFA 2014 Awards
Category: Interior Commercial Built 
Participant  Name: Cristian Santandreu
Country: Spain

Bar in the Caves (1)
Bar in the Caves (1)

The counter of the bar, the most important element of the project, is fitted into a concrete cavity made up of straight lines, designed to contrast with the organic forms of the cave and can be closed under a transparent cover.
The bar is built of glass, a material which is the opposite of the heaviness and opaqueness of rock, and it stands out from its surroundings thanks to the fact that it is backlit, which also aids any disorientated visitors to find their way to it.
At night, the light which is given out by the bar, aided by the indirect lighting which is fitted around the rocks of the cave, is enough to illuminate the whole space of the entrance.

Bar in the Caves (2)
Bar in the Caves (2)

The bar is decorated in Green tones, in consonance with the predominant color of the abundant vegetation in the surroundings, generating a new dialogue between the natural and the artificial.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.