Carried out in compliance with the scheduled timing of only 150 working days, the reconstruction ranks as the third post-2016 earthquake intervention in central Italy, promoted by the Andrea Bocelli Foundation.

Rethinking The Future Awards 2021
Second Award |  Cultural (Built)

Project Name: Academy of Camerino Franco Corelli – Andrea Bocelli Foundation
Studio Name: Alvisi Kirimoto with Harcome

Design Team:

Alvisi Kirimoto: Massimo Alvisi, Junko Kirimoto, Silvia Rinalduzzi
Harcome: Andra Gianfelici
Studio Tecnico Ing. Paolo Bianchi – Construction Manager and Coordinator

Area: 600 sqm Academy of Music
4.650 sqm external areas
Year: 2020
Location: Camerino (MC), Italy

Consultants:

Installations and fire safety design: Serpilli Engineering
Structural design: Engineer Paolo Bianchi
Acoustic design: Tan Acoustics – Marco Facondini
Audio Video: Flixarte – Andrea Vaccarini
Construction site safety: Engineer Martina Barigelli
Construction site management: Surveyor Giovanni Perciante
Photography Credits: Marco Cappelletti

Other Credits:

Client: Andrea Bocelli Foundation
General Contractor: PSC Group
Executing contractor: Subissati S.r.l.
Mechanical and hydraulic installations: Bioedil Vuesse
Electrical systems: Elettrosystem

Academy of Camerino Franco Corelli - Andrea Bocelli Foundation By Alvisi Kirimoto with Harcome - Sheet1
©Marco Cappelletti

The project not only returns the local Music Academy to Camerino, aimed at welcoming over 160 students and the many cultural initiatives, but also gives the university city a new architectural identity. The beauty of this project is that it is the result of a choral creative process, which saw Alvisi Kirimoto collaborate with the Andrea Bocelli Foundation, the young architect Andrea Gianfelici (Harcome), the Engineer Paolo Bianchi and the local community, to create a unique project. The idea that guided the design was to create a volume that amazed, not only up close, but also from afar. The skin, impalpable, is inspired by the material of the clouds, and gives a broad look towards the sky from the inside. The auditorium, on the other hand, is a perfect box, which works energetically as a music laboratory.

Academy of Camerino Franco Corelli - Andrea Bocelli Foundation By Alvisi Kirimoto with Harcome - Sheet2
©Marco Cappelletti

With clean and elegant lines, the building, which is spread over two levels, stands out for its ethereal skin in white sheet metal panels with perforations of varying size. Inspired by the rarefaction and dynamism of clouds, the inclined volume, lying on the slope of the ground and on a glass curtain marked by grey pillars, dissolves into the context.

The dichromatism of the façade outlines a graceful but resolute volume, perfectly integrated into the context and at the same time iconic in the city skyline. A shady garden and the lower square constitute new open spaces available to the whole community.

Inside, the building houses an auditorium in its basement, while the upper floor hosts an office and nine classrooms.

Academy of Camerino Franco Corelli - Andrea Bocelli Foundation By Alvisi Kirimoto with Harcome - Sheet3
©Marco Cappelletti

The interior design of the auditorium, aimed at enhancing the space despite its modest size, is characterized by the dynamic use of materials. On the one hand, the oak wood of the multiple surfaces and elements that make up the room, such as the suspended panels with different inclinations, circular strips, and the wood backdrop. On the other, concrete, which defines the main surfaces that forge the structure, from the stoneware floor, to the structural elements. The 180-seat stalls spread over three sectors, while in the lateral area, the artists’ path is inserted between the wooden wall panels and the full-height strips, which, like the pipes of an organ, bring rhythm to the space.

The back wall, entirely transparent, connects the auditorium directly with the foyer, expanding the space.

Academy of Camerino Franco Corelli - Andrea Bocelli Foundation By Alvisi Kirimoto with Harcome - Sheet3
©Marco Cappelletti

A note of vigorous colour that also expands upstairs, from the floor of the connective space, to the classrooms. In all the rooms on the upper floor, the circular windows positioned at two different heights welcome in the light that filters through the multiple panels perforations.

Open all year round and ready to host conferences, events, study activities and workshops at the service of the community, the new architecture presents itself as an educational and innovative forge dedicated to music.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.