Sberbank commissioned Evolution Design to create a representative entrance to two adjoining high-rise towers that are part of Sberbank City, Sberbank’s new campus in Moscow. Evolution Design responded to the brief with a hyperbolic paraboloid form that rises up at either end, enclosing the exterior space between the towers.

Rethinking The Future Awards 2022
First Award | Mixed Use (Built)

Project Name: Entry Building to Sberbank Campus
Studio Name: Evolution Design
Design Team: Tanya Ruegg, Dariusz Florczak, Natalia MaciejowskaBalazs Götz
Area: 4’000 m2 (43’055 ft2)
Year: 2021
Location: Kutuzovsky Avenue 32, Moscow, Russian Federation

Consultants:

Local architect: ATP TLP
General contractor fit-out: Pridex
Steel and concrete structures: MOST
Facade and roof metal structures: MOST
Glazing:  Konstruktiv Ltd
Stainless-steel canopies:  Struktura

Photography Credits: Peter Wuermli, Ilya Ivanov

Other Credits:

Food court technology consultant: iPita
Greenery design: Florista
IT Contractor : Step Logic
Security systems:  Hi-Tech Security
Lighting consultant: Spector Lab, ZEON

Entry Building to Sberbank Campus | Evolution Design - Sheet1
©Peter Wuermli, Ilya Ivanov

Form

One of the challenges of the brief was to create a volume large enough to accommodate all the required functions – efficient entrance facilities for 10,000 employees who work in the two towers, central reception, several restaurants and coffee shops, a conference centre and a large stepped seating – under one roof. The other challenge was that this volume should not compromise daylight into the lower levels of the towers. The dynamic saddle form solves both challenges: An immense, daylight-flooded space has been created that accommodates all the necessary functions, while minimising sunlight obstruction to the offices in the towers.

Entry Building to Sberbank Campus | Evolution Design - Sheet2
©Peter Wuermli, Ilya Ivanov

Crowned Entry

Both entrances at either end of the building are crowned in a series of triangulated panels in stainless steel that incline outwards over the squares, like delicate tiaras. This warm-coloured pattern of glass bead blasted and reflective cladding ties the new structure into the ensemble of Sberbank buildings on the campus, which all feature similar cladding material. The glazed façade and the glossy steel crown create playful reflections of pedestrians arriving and leaving the towers and glow up in different shades depending on the daylight.

Entry Building to Sberbank Campus | Evolution Design - Sheet3
©Peter Wuermli, Ilya Ivanov

Interiors

The vast, column-free interiors, reaching 24-meter height, are bathed in daylight, with particular attention paid to biophilic design: lush trees, green-walls, hanging gardens and water walls enhance the overall al fresco atmosphere and merge the indoors with outdoors imperceptibly.

Write A Comment