The main inspiration for the pavilion design comes from Metaform Architects’ desire to convey a true reflection of Luxembourg’s past, present, and future, while also presenting the values of the country: small but ambitious, intriguing yet reassuring, and above all generous and open. What better inspiration than a Möbius strip, a loop, a single surface twisted with neither beginning nor end, symbolizing infinity and, most of all, the circular economy and diversity united as one.

Rethinking The Future Awards 2022
Second Award | Commercial (Built)

Project Name: Luxembourg Pavilion Dubai
Studio Name: Metaform Architects
Design Team: Shahram Agaajani; Ljiljana Vidovic
Architect (Execution): GG Kirchner
Area: Cultural (Built)
Year: 2021
Location: Dubai
Photography Credits: Steve Troes Fotodesign
Other Credits:
General contractor: Nüssli Adunic
Scenography: Jangled Nerves

Luxembourg Pavilion Dubai | Metaform Architects - Sheet1
©Steve Troes Fotodesign

One of the biggest challenges was to find a good flow for visitors to pass through quickly. A setback was thus created between the main walking street and the pavilion: the space and distance offer a clear perception of the whole.

Given that the visitor experience begins in the waiting line, Metaform designed a ramp as a welcoming red carpet, inviting people to discover the building, and guiding them along a continuous path that blurs the limits between the exterior and interior.

Luxembourg Pavilion Dubai | Metaform Architects - Sheet2
©Steve Troes Fotodesign

How do you merge user experience, scenography, and architecture?

Scenography and architecture are complementary in the mission to merge people with the exhibition. In a didactic, interactive, and intuitive way, different projections and animations display the country and its people. Collectively, it creates a continuous flux of images from start to finish for experiences on the top second floor. The ribbon becomes a multilayered scenography canvas, alternating floor, wall, and ceiling as means of expression.

Luxembourg Pavilion Dubai | Metaform Architects - Sheet4
©Steve Troes Fotodesign

The journey from the bottom to the top is continuous, but constantly changing. While moving between the inner and outer protective skins, the feeling of being in and out at the same time prevails. The proportion of the space constantly changes, giving a nod to the similar perceptional changes of Luxembourg City due to its very particular and unique landscape. A variety of parallel visual connections are created on different levels, and through different stages. Ambiances and moods shift instantaneously, sparking curiosity to learn more about the country.

Luxembourg Pavilion Dubai | Metaform Architects - Sheet5
©Steve Troes Fotodesign

One of the requirements was to complete the project using 70% reused or recycled materials, which was a challenge that Metaform met by opting for steel construction. The fiberglass membrane, although difficult to recycle, can be reused by the producer, who specifically agreed with it.

 

Write A Comment